Rovinj Rovigno

Knjiga recepata Kuće o batani

Recepti Kuće o batani su recepti koji su se svakodnevnom primjenom prenosili s koljena na koljeno, kako za kućnim stolom tako i u posebnoj atmosferi rovinjskih konoba – spacia, ali i tijekom obiteljskih i grupnih izleta u prirodu. Mahom se spravljaju o jednostavnih sastojaka a „lagan“ je i sam postupak njihove pripreme.
Recepti su zadržali svoje „povijesne“ upravo zato što je u njima zabilježen sukus pravog prirodnoga okusa ribe, rakova i plodova mora, glavnih jela rovinjske gastronomske ponude. Na postanak jela iz izbora autora knjige o Receptima umnogome su utjecale životne prilike u Rovinju.
One su vezane prije svega za pomorsko, ribom bogato tržište te skromni društveni standard ribara, pomoraca i zemljoradnika koji nije dozvoljavao kulinarsku raspojasanost domaće kuhinje, ali je zato postavio nenadmašive standarde jela prirodnoga okusa. Domaća kuhinja koristi malo začina i priloga ali su oni pomno odabrani kako bi još više istaknuli temeljni okus ribe. To su sol, papar, ocat, luk i češnjak, lovorov list, peršin, palenta, kelj, radič i razne salate.
A kušanje i blagovanje s vinom i maslinovim uljem dvama glavnim proizvodima istarske i rovinjske poljoprivrede, u gastronomiji Kuće o batani smatra se autentičnim gurmanskim obredom. 

 

Turistička zajednica grada Rovinja Rovigno
Pina Budicina 12
52210 Rovinj
Tel.: ++385/52/811-566
Tel.: ++385/52/813-469
Fax: ++385/52/816-007
tzgrovinj@tzgrovinj.hr

Copyright Turisitčka zajednica grada Rovinja 2001-2012. Sva prava pridržana. Mobile site

Info za iznajmljivače Natječaji, pozivi, obavijesti
Video Rovinj
Panoramska šetnja
Karta grada
Vremenska prognoza
Preračunavanje tečaja