Rovinj Rovigno

Novosti

12.06.2017

Batana u UNESCO-vom registru svjetske kulturne baština

Tourist Board of Rovinj Rovigno

U subotu i nedjelju 10. i 11. lipnja sve je bilo u znaku  male rovinjske tradicijske drvene barke batane. Ispred Ekomuzeja «Batana» održana je svečanost  dodjele UNESCO-ve povelje o upisu batane u  Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine, a u nedjelju je  održana 12. Rovinjska regata barki s oglavnim  i latinskim jedrima koju  tradicionalno  organiziraju Ekomuzej u suradnji sa Jedriličarskim klubom «Maestral» i venecijanskom udrugom «Vela al terzp». Pozivu organizatora regate odazvalo se tridesetak posada  iz Istre, Kvarnera, Slovenije i Italije.

Svečanost ispred Ekomuzeja otvorila je «Butemola» – zbor najmlađih pjevača KUDa- «Marco Garbin» Zajednice Talijana «Pino Budicin»  koji je otpjevao neslužbenu rovinjsku himnu «La viecia batana».

Prije uručenja Povelje UNESCO-a okupljenim na trgu ispred Ekomuzeja  obratila se ministrica kulture Nina Obuljen  Korižnek koja je čestitala članovima Ekomueja i svim građanima Rovinja na očuvanju kulturne baštine. Pri tome je naglasila da je Hrvatska bogata vrijednim spomenicima kulture što potvrđuje i činjenica  da se u UNESCO-vom registru već nalazi 13 vrijednih  primjeraka nematerijalne kulturne baštine, a Ekomuzej Batana je za sada jedini na popisu  najboljih praksi očuvanja  nematerijalne kulturne baštine u svijetu!

Ministrica kulture Nina Obuljen Korižnek uručila je UNESCO-vu Povelju predsjedniku «Batane»  Valeriju Drandiću, predsjedniku Zajednice Talijana «Pino Budicin» i idejnom začetniku stvaranja Ekomuzeja Marinu Budicinu i novoizabranom rovinjskom gradonačelniku Marku Paliagi.

Svečanost je upotpunjena i nastupom pjevača Mini i Midi cantanti  Zajednice Talijana.

 


Turistička zajednica grada Rovinja Rovigno
Pina Budicina 12
52210 Rovinj
Tel.: ++385/52/811-566
Tel.: ++385/52/813-469
Fax: ++385/52/816-007
tzgrovinj@tzgrovinj.hr

Copyright Turisitčka zajednica grada Rovinja 2001-2012. Sva prava pridržana. Mobile site

Info za iznajmljivače Natječaji, pozivi, obavijesti
Video Rovinj
Panoramska šetnja
Karta grada
Vremenska prognoza
Preračunavanje tečaja